Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 24. péntek, Emma

A házi kedvenceket is fenyegeti a hőguta

Újbuda   |   2017, június 23 - 11:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kánikulában a rosszul tartott házi kedvencek rövid idő alatt hőgutát kaphatnak, ami hosszú távon akár pusztulásukhoz is vezethet Háziállataikért a gazdák a felelősek, odafigyeléssel elkerülhető az állatok szenvedése és a nyári forróság is elviselhetőbb – figyelmeztetnek az állatvédők.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület segélytelefonján rendszeres a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára történő segítségkérés. Seres Zoltán, egyesületi elnök szerint gyakran felejtenek kertben, udvaron egy-két napig (vagy tovább is) házi kedvenceket, sőt, előfordul, hogy élelem, ivóvíz nélkül szenvednek az állatok. A kánikulában a kedvencek mellett a gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban kell figyelni, ne csak saját állatainkat óvjuk, figyeljünk a szomszéd portán tartott állatokra is.
A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon, ha mégis ezt kell tennie, nem árt tudni, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világosabbak. A kutya nem tud izzadni, hőleadásra lihegéssel képes, amikor pedig ez nem elég neki, olyankor keres olyan helyet (például hűvös padlót), ahol hűtheti magát. Nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást célszerű kora reggelre és késő délutánra időzíteni, valamint a naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület legfontosabb tanácsai hőség idejére:

- ne feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsük,

- mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni az állat,

- az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani,

- senki ne hagyjon egyedül autóban (még nyitott ablaknál se) állatot, hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet.

Ha azt látni, hogy a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg és színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés ilyenkor életmentő lehet.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Valóság „Level 10.” – musical a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban  

2017november2819:00

Milyen az, ha valami a hatalmába kerít, és nem tudsz szabadulni tőle? Mit adnál azért, hogy megszerezd, ha elveszik tőled? Mihez kezdesz a segítő kézzel? Vajon van kiút? E súlyos kérdések mentén indul el a Ciszterci Szent Imre Gimnázium legújabb zenés produkciója – félelem, szenvedés, boldogság, szorongás és felszabadultság, álom és valóság határmezsgyéjén egyensúlyoz a 10. szint.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.