Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. csütörtök, Eszter, Eliza

A Lágymányosi lakótelep a legdrágább

Újbuda   |   2017, június 15 - 12:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

Jelentősen felértékelődtek a budapesti lakótelepek, bár az árakban nagy a szórás, a legtrendibb városrész és a legolcsóbb között több mint kétszeres az árkülönbség. A legdrágább lakótelep Budapesten a Lágymányosi – derül ki az FHB friss lakótelepi árindexéből.

A lakótelepeket nem az építés éve, nem az anyaghasználat és nem az alaprajzi eltérések teszik eltérő értékűvé, hanem leginkább az elhelyezkedésük és a helyi szolgáltatások – írja a Világgazdaság az FHB friss lakótelepi árindexére hivatkozva, amely a 2013 óta tartó dinamikus áremelkedés okai közé a CSOK-os vevők számára elérhető árszintet is beemeli.

Éppen csak befejeződött a nagy lakótelep-építési program, amikor a rendszerváltás után nem sokkal, már a kilencvenes években sokan elfordultak a lakótelepektől, aki csak tehette, továbblépett. Majd a válságot is a lakótelepek sínylették meg a leginkább – emlékeztet a panelpiac meghatározó időszakára az FHB elemzése –, amikor a többi lakóingatlan-típushoz képest a házgyári lakások ára csökkent a legnagyobb mértékben.

A panelárindex 2013-ban jelez trendfordulót, az árak hosszú idő után akkor kezdtek újból emelkedni. Olyannyira, hogy Budapesten a lakótelepek többsége 50 és 80 százalék közötti drágulást produkált három év alatt. A budapesti lakótelepek közül a legdrágábbak a Lágymányosi (461 ezer forint/négyzetméter), a Vizafogó-lakótelep (448 ezer) és a Pók utcai (385 ezer), de Újbuda valemennyi lakótelepe ide sorolható. A legolcsóbbak a Csepel Városközpont 4. építési ütemében épült lakások, az ottani négyzetméterárak nem érik el 213 ezer forintot, ami alig fele a legdrágább lakótelepinek. Az áremelkedés mértékében a József Attila-lakótelep áll az élen, ahol öt éve még 24 százalékkal, ma már csak 14 százalékkal van a kerületi téglalakásoké alatt a házgyári lakások értéke. Az egyes lakótelepek közötti árkülönbségek 1999-ig nem voltak olyan nagyok, mint most, az árolló egyre tágabbra nyílik.

A lakótelepek általános felértékelődésében a helyi szolgáltatások, a jó közlekedési kapcsolatok és a városszerkezetben elfoglalt kedvező fekvés mellett nagy szerepe van az energiahatékonysági felújításoknak is. A felértékelődésükhöz vezető másik fontos tényező, hogy a 2015 közepétől használt lakásokra elérhető CSOK itt segíti arányaiban leginkább a lakásvásárlókat, akiknek az intézményekkel és játszóterekkel ellátott negyedek ideális lakókörnyezetet jelentenek. Az FHB most először a szolgáltatásokat, a környezetet és a lakótelep fekvését is értékelő új családbarát index alapján is értékelte e lakónegyedeket, rámutatva, hogy az aktuális piaci árakban tükröződnek a családosoknak fontos feltételek, amiben a lakótelepek más városrészekkel összehasonlítva is kiemelkedően jónak számítanak.

Mindezen előnyöket a vásárlók is egyre inkább hajlandók megfizetni, emiatt mára jelentősen csökkent a téglalakások és a panelek közötti korábbi árkülönbség mértéke – állapította meg az FHB elemzése.

"Ez alapján a leginkább családbarát lakótelep Budapesten a Fülemile úti a XII. kerületben,

a második és harmadik helyen pedig XI. kerületi Őrmezői és a Gazdagréti lakótelep szerepelt az FHB pontozásában. A Fülemile úti lakótelep leginkább a környezeti adottságaira kapott sok pontot, a XI. kerületi telepek viszont az intézményekben szerepeltek jól. A legjobb lakótelepek között szerepel még többek között a Pók utcai, a Fehérvári úti, a Káposztásmegyeri és a József Attila lakótelep" - írja az Index.

Lakótelepek családbarát besorolása intézményi szempontok szerint

Lakótelep kerület pontszám környezeti pont intézményi pont
1 Őrmezői XI. 7,8 5,6 9,9
2 Gazdagréti XI. 7,7 6 9,4
3 Vizafogói XIII. 7,1 7 7,3
3 Árpád-hídfői XIII. 7,1 7 7,3
4 Pók utcai III. 7,1 6,2 8,1
5 Óbuda városközpont III. 7,1 6,6 7,6
6 Lágymányosi XI. 7 6,2 7,7

forrás:fhb

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.