Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 19. hétfő, József, Bánk

Albertfalvi emlékképek – könyvbemutató

Újbuda   |   2018, március 12 - 12:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

Zsúfolásig megtelt az Albertfalvi Közösségi Ház a lokálpatrióta Sümegh László könyvének bemutatójára. A szerző március 9-én ismertette Albertfalvi emlékképek címen megjelent kötetét, beszélt a mű keletkezéséről. A eseményt Illés Adrienn csembaló művész színesítette előadásával.

Trafikokról, strandokról és albertfalvi gasztro-történelemről is ír új könyvében Sümegh László, továbbá olyan kutatásokat is ismertet, amelyek kimaradtak előző kötetéből. Ilyen például a korábban a városrészben működő Első Magyar Repülőgépgyár, az albertfalvi vegyiüzemek és az alumínium öntöde is.

A kötet nem csak a múltat részletező munka, hanem szórakoztató olvasmány, amelyből megismerhető annak a településnek a sorsa, amelynek lakói a fővároshoz csatolásukkor kijelentették, hogy nem Albertfalvát csatolták Budapesthez, hanem fordítva. A szintén albertfalvi Tinta Könyvkiadó kiadványát Hetényi Katalin illusztrálta.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kapa és Pepe esete Rejtő Jenővel  

A Jancsó-filmekben vált kultikussá a Kapa–Pepe páros. Több mint huszonkét éve dolgoznak együtt, 2012-ben barátaikkal megalapították a Nézőművészeti Kft.-t, hogy saját magukra szabott elő­­adásokat hozzanak létre.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.