Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 20. kedd, Klaudia

Harmadszor is újbudai kézműves nyerte a Magyar Kézműves Alapítvány fődíját

Újbuda   |   2017, július 31 - 10:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

“Magyar Kézművesség – 2017 és Arany János költészete – kézműves szemmel” című kiállítás egy országos pályázat nyerteseinek munkáit mutatja be a Duna Palotában. A fődíjat idén is Bánky Zsuzsanna újbudai gyöngyékszer-készítő kézműves kapta.

A “Magyar Kézművesség – 2017 és Arany János költészete – kézműves szemmel” című kiállítás küldetése, hogy hagyományőrző kézművesek mutassák be a költő munkásságát a népművészet eszközeivel. Ehhez egy országos pályázat is indult, a szakmai zsűri által kiemelkedőnek ítélt alkotásokat augusztus 27-ig lehet megtekinteni a Duna Palotában. A legjobbaknak ítélt alkotók díjakat, elismeréseket vehettek át a Magyar Kézművességért Alapítvány ünnepségén július 28-án. A fődíjat immár harmadszor is a kerületben élő Bánky Zsuzsanna gyöngyékszer-készítő kézműves kapta, akit Újbuda Önkormányzata nevében Horváthné Fejes Ágnes, a Budai Klub-Galéria vezetője köszöntött.

A közelmúltban a Duna Palotában életmű kiállítást is rendező újbudai művész Gisztl Anna és Szabó Gyula ruhakészítő kézműves mesterekkel dolgozik együtt. A hagyományt őrző, különleges alkotásaik - sok más mester remekműve mellett - augusztus végéig tekinthetők meg a Duna Palota kiállítótermében.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbudán az időskor nem hátrány, hanem lehetőség  

A XI. kerületben élők közel negyede, mintegy negyvenkétezer ember hatvan év fölötti, ezért itt mindig kiemelt helyen szerepelt az időskorúak tisztelete, életminőségük támogatása. Az Újbuda 60+ Program, a kerület idősbarát politikájának sorvezetője olyan komplex rendszerré nőtte ki magát, amely évente átlagosan húszezer újbudait ér el programjaival és segítő szolgáltatásaival.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.