Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 28. vasárnap, Emil, Csanád

Ismét fákat ültettek a kerületben

Újbuda   |   2017, május 18 - 13:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ezúttal a Fehérvári és a Mezőkövesd utca kereszteződésénél volt faültetés az Újbuda Veled zöldül! környezetvédelmi program keretében. A kilenc facsemete telepítésével le is zárult az akciósorozat első üteme; év végéig összesen 1111 fát ültetnek el kerületszerte.

Hoffmann Tamás polgármester helyezte el a fák ültetésének sorrendjét jelző táblát. Elmondta, az akció célja, hogy november 11-éig összesen 1111 fát ültessenek el a kerületben. Az akció a Föld Napján, április 22-én kezdődött és két ütemben valósul meg, a tavaszi időszakban 570-580 fa került a helyére. A zöldítéssel a környezettudatos gondolkodásra, a közösségi zöld területek bővítésére és megóvására kívánja felhívni a figyelmet az önkormányzat.

Farkas Kriszta önkormányzati képviselő hozzátette, Albertfalván a Kisköre-Fegyvernek utca sarkánál kezdődött a faültetési akció, ami elsősorban fapótlás volt. Ősszel kertészeti adománynak köszönhetően tovább zöldül az Abádi tér környéke, a képviselő pedig virágültetéssel tenné még szebbé és élhetőbbé a területet.

Újbuda jelentős zöld területtel rendelkezik – a 12 százalékos aránnyal a fővárosi kerületek első harmadában van –, ezért is fontos megőrizni, illetve ahol lehetséges, fejleszteni ezeket. A mintegy 1,2 millió négyzetméternyi zöld felület fölött őrködő önkormányzat az elmúlt években is kiemelten kezelte a fa- és cserjeültetéseket: 2010–2015 között összesen 2850 fát és több mint 16 ezer cserjét telepítettek a kerület közterületein, parkjaiban, játszóterein, illetve az önkormányzati tulajdonú óvodák és iskolák udvarain.

Újbuda Önkormányzata 2009 óta helyi rendeletben határozza meg a magánterületi fakivágás szabályait és a kötelező fapótlás mértékét. Az áprilisban elfogadott új rendelet a közterületi fapótlás mértékét és módját, valamint a magánterületi fakivágás eljárásmódját is szabályozza. A közterületre vonatkozó előírások 2017. május 4-étől érvényesek, míg a magáningatlanokra vonatkozó szabályok 2017. június 1-jétől lépnek hatályba. Lényeges eltérés, hogy az engedélyköteles fakivágás területi hatálya változott: az egész kerületre kiterjed, vagyis június 1-jétől ott is engedélyköteles lesz a fakivágás, ahol korábban nem kellett engedélyt kérni.

Az elmúlt esztendőkben több kerületi és fővárosi vállalat is ajánlott fel facsemetéket az önkormányzat számára, elültetésüket sok esetben a cégek munkatársai végezték, önkéntes munkával, szakemberek irányítása mellett.

Az önkormányzat elkötelezett minden olyan kezdeményezés mellett, amely segíti a fautánpótlást, a környezet védelmét. A fásítás eredményét elsősorban unokáink fogják élvezni, de ezzel tartozunk az utókornak és a környezetnek is. A fák természeti kincseink, nekik köszönhetjük az oxigéndús, tiszta levegőt, a hűsítő árnyékot a tűző nyári napsütésben és az élhetőbb környezetet rohanó mindennapjainkban.

A facsemetékhez került táblák tartalmazzák a kihelyezett fa sorszámát, illetve néhány érdekes és hasznos információt a növényről. A tervek szerint pár hónapon belül az önkormányzat pályázatot indít a facsemeték örökbefogadására.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Vetélkedő a Gellért-hegyen

Mintegy 250 kerületi diák vett részt a Madarak és Fák napja alkalmával a Gellért-hegyen tartott természetvédelmi versenyen. A csapatokat Hégli Imre, az önkormányzat környezetvédelmi osztályának vezetője köszöntötte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.