Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. hétfő, Konstantin

Közelít a türelmi idő vége, szigorítanak a kazáncsere szabályain

Újbuda   |   2018, február 8 - 13:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

Főleg a társasházakban élőket érintik a kazáncserék új, szeptembertől érvényes szabályai.

Az egyéni fűtési rendszerrel rendelkező családi házakba és lakásokba már két éve csakis kondenzációs kazánt lehet beszerelni, az olyan társasházi lakások viszont, amelyek gravitációs gyűjtőkéménnyel rendelkeznek, 2018 őszéig türelmi időt kaptak. Szeptember után azonban nem lesz újabb türelmi idő, ez a helyzet pedig igen nagy probléma lehet a társasházakban – véli Gyárfás Attila, a Magyar Épületgépészek Szövetségének ügyvezető elnöke.

A gyártóknak meg kell szüntetniük a magyar piacon 2017 februárjában megjelenő, turbós kazánok helyére kéményátalakítás nélkül felszerelhető Turbo kondenzációs ErP kazánok forgalmazását. De komoly változásokra számíthatnak a 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékeket és a 30 kW névleges teljesítményű, vagy az alatti hagyományos kombi kazánokat használók is. A jelenleg kapható néhány termék esetében komoly műszaki fejlesztéseket kell végeznie a gyártóknak ahhoz, hogy megfeleljenek az új, szigorított kibocsátási értékeknek, ez pedig áremelkedést is hozhat.

A szakértők szerint amióta lehet tudni, hogy megváltoznak a szabályok, több mint 10 százalékkal több kondenzációs kazánt adtak el. A piac bővüléséhez az Otthon Melege Program is nagyban hozzájárult, de sokan megpróbálják halogatni a kazáncserét. Az alsó kategóriás kondenzációs kazánok ára minimálisan csökkent az elmúlt 2 évben, a közép és felső kategóriás készülékek viszont nagyjából 10 százalékkal drágábban kaphatók most.

A legnagyobb problémát azonban még mindig a szakemberek hiánya okozza, hónapokra előre nem találni kivitelezőt az átalakításhoz szükséges munkálatokra.

hvg.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.