Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. szombat, Konrád

Kutyák, nyuszik, cicák az iskolában

Újbuda   |   2017, június 9 - 13:35
Nyomtatóbarát változatSend by email

Első alkalommal rendezte meg idén a Rex Kutyaotthon Alapítvány a Felelős Állattartás Napját. A kerületben a Petőfi Sándor Általános Iskola és Óvoda adott helyszínt az eseménynek. A hosszú távú cél egy országos kezdeményezés létrehozása.

Május elején alapították meg a Felelős Állattartás Napját, amelyet egész napos rendezvénnyel ünnepeltek meg az újpesti Rex Állatszigeten. A kerületben is külön eseményt szenteltek a kezdeményezésnek: a Petőfi Sándor Általános Iskola és Óvodában a gyerekek szakértőkkel tölthették a délelőttöt, és kedvenceik társaságában tanultak arról, hogyan lehet őket boldoggá és egészségessé tenni. – A kisállatok gazdáik mindennapjaikat is megszépítik – mondta Farkas Krisztina önkormányzati képviselő.

A gyerekek lelkesedése határtalan volt, figyelemmel hallgatták Szita Boglárka, az Ebgondolat nevű szervezet kutyaoktatójának beszámolóját. A szakértő szerint a városi ebek oktatása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a kutyás és a kutyátlan lakosok békésen éljenek együtt. Ma már számtalan lehetőség van arra, hogy az ebeket kölyökkorukban megtanítsák az alapvető szabályokra. A felelős állattartás nem merül ki az oktatásban. A kutyasétáltatók első és leglényegesebb alapszabálya, hogy kedvencük piszkát eltakarítsák.

Az állatsimogatás, az előadások, a játékok mellett a gyerekek arról is hallhattak, hogy bár egyre több a gondoskodó gazdi, Magyarországon még mindig ijesztően magas a kóbor állatok száma és mindennapos az állatkínzás. Ráadásul hazánkban csak a társállatok töredékét ivartalanítják, így évente több százezer olyan kutya és macska születik, amelyek felelős gazda hiányában utcára kerülnek, és értelmetlen szenvedésnek vagy pusztulásnak vannak kitéve. Ezért is fontos, hogy kedvencünket – ha nem akarjuk pároztatni – ivartalanítsuk, amivel az életét meghosszabbíthatjuk.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.