Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. hétfő, Béla

Suomi 100 – ünnepi eseménysorozat Finnország függetlenségének tiszteletére

Újbuda   |   2017, június 14 - 15:33
Nyomtatóbarát változatSend by email
A magyarok első asszociációja a finnekkel kapcsolatban a nyelvrokonság, amelyről már az általános iskolában mindenki hall. A finn történelem és kultúra azonban ennél sokkal több, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a rengeteg program, melyeket a „Suomi 100”, vagyis az ország függetlenné válásának kerek évfordulója alkalmából szerveztek.
Idén lesz száz éve, hogy Finnország – amely hosszú svéd uralom után a 19. század elejétől az orosz birodalomhoz tartozó nagyhercegség volt – 1917. december 6-án kikiáltotta függetlenségét, alig több mint egy hónappal az orosz forradalom kitörése után. A két finn–szovjet háborút és ezek nyomán jelentős területi veszteséget is hozó II. világháborút követően az ország egyfajta semleges zóna volt Kelet és Nyugat között. Ennek a Szovjetunió 1991-es összeomlása vetett véget, a finnek négy évvel később már csatlakozhattak az Európai Unióhoz.
Finnország magyarországi nagykövetségének alapításáról 1930-ban született határozat. Onni Talas, az első hazánkba akkreditált finn követ kezdetben a Gellért Szállóban lakott, majd 1934 márciusában beköltözött a Wenckheim örökösöktől bérelt, Kelenhegyi út 20. szám alatti villába. Emlékirataiban a következőt írta: „ ...mondhatom, hogy aligha van Finnországnak még egy ilyen szép követsége, mint ez a gellérthegyi villa gyönyörű termeivel, lépcsőivel és palotába illő szalonjaival”. A II. világháború a neobarokk villát sem kímélte. Miután Finnország 1944 szeptemberében aláírta a fegyverszüneti egyezményt a Szovjetunióval, Aarne Wuorimaa nagykövet családjával elhagyta az országot, az épületet feldúlták, majd olyan súlyos bombatámadás érte, ami végképp lakhatatlanná tette. A háborút követően, 1949. október 3-án került sor a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételére, a viszonyok normalizálódhattak. Bár a gellérthegyi romos villa sorsa sokáig nyitott kérdés volt, végül egy új követség megépítése mellett döntöttek a szomszédos telken. 1988 novemberében elkészült az Ilmo Valjakka tervei alapján épült ház, amelyben az összes lényeges funkció helyet kapott: irodák, nagyköveti rezidencia, szolgálati lakások. A Pertti Paasio külügyminiszter által 1989. április 14-én felavatott létesítményben egy előadóterem, a nagyközönség előtt is nyitva álló könyvtár – amelyben hétvégente a Finn Iskola működik – és olvasóterem is található.
Finnország magyarországi nagykövetsége és Újbuda Önkormányzata hosszú ideje jó kapcsolatot ápol egymással. Petri Tuomi-Nikula jelenlegi nagykövet 2016 elején vette át a külképviselet irányítását Pasi Tuominentől, aki hozzá hasonlóan számos, a kerületben megrendezett sport-, illetve kulturális esemény lelkes támogatója és látogatója volt. Az idei 100. évfordulóra számos programmal készült a nagykövetség és a FinnAgora nevű intézet, melynek fő küldetése, hogy bemutassa és ismertté tegye Finnországot, a finn kultúrát és tudományos eredményeiket, valamint a finn gazdasági szereplőket hazánkban és a környező országokban.
Száz könyv Finnországból
A finn irodalommal – hála a lelkes fordítóknak – a 19. századtól napjainkig folyamatosan találkozhattak a magyar olvasók. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Finn Nagykövetség és a FinnAgora közös, a PIM-ben megvalósuló könyvespolc-installáció projektje az elmúlt tíz év szépirodalmi és gyermekirodalmi terméséből ad ízelítőt. A tárlat 2017. június 8. és október 8. között látogatható, bővebb információ a www.margofeszt.hu oldalon érhető el.
ELEVEN finn–magyar kapcsolatok
Megalakulása óta az Újbudán működő Finn Nagykövetség igyekszik mind a kulturális, mind pedig a társadalmi élet szerves részévé és alakítójává válni. Az idén negyedszer megrendezett ELEVEN Tavasz című rendezvényhez egy rendhagyó gasztronómiai eseménnyel csatlakoztak. A nagykövetség udvarán berendezett, „Soppa” névre keresztelt pop-up étteremben május 20-án Niko Tähti mesterszakács és a tamperei főiskola diákjai a Suomi 100 témája szerint készítették el fogásaikat, a teljes bevételt az UNICEF-nek adományozták. Természetesen már megkezdődött a felkészülés az ELEVEN Őszre is: szeptemberben Finnországot látja vendégül a Bartók Béla Boulevard az egész hétvégés utcafesztiválon, az üzleteket művészeti központokká alakítva a finn tematika jegyében.
Száz kilométer a százéves ország tiszteletére
Madárcsicsergés, napsütés, finn zene várta az érdeklődőket május utolsó vasárnapján a nagykövetség udvarán. A Magyar Szabad­idősport Szövetséggel együttműködésben szervezett nordic walking túra a „100 év – 100 kilométer” nevű kihívás nyitórendezvénye volt. Sokan először próbálták ki ezt a mozgásformát, amelyhez a szövetség biztosította a botokat. Petri Tuomi-Nikula nagykövet köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy a függetlenségének 100. évfordulóját ünneplő Finnországot különleges kapcsolat fűzi Magyarországhoz. Ennek a kultúrán alapuló viszonynak egyik szála a nyelvrokonság, de idetartozik a sport is, amelyben mindkét ország kiemelkedő nemzetközi eredményekkel büszkélkedhet. A téli sportokban jeleskedő finnek a nagykövet szerint a nordic walkingot is valószínűleg azért találták ki, hogy nyaranta is lehetőségük legyen botokkal a kézben járni az erdőt.
A „100 év – 100 kilométer” kihívást Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke hirdette meg a függetlenséget ünneplő Suomi 100 eseménysorozat részeként. Október közepéig 100 kilométert kell összegyűjteniük a résztvevőknek az általuk meghatározott sportágban és tempóban – futva, kerékpározva, nordic walkingolva. Egyetlen kikötés, hogy motoros segédeszközt tilos igénybe venni. A távot teljesítők között sportos ajándékokat sorsolnak ki. A fődíj – a finn Suunto cég jóvoltából – egy pulzusmérő Spartan Sport karóra, 12 résztvevő pedig One Way márkájú nordic walking botot nyerhet. Részletek a www.finn100.masport.hu oldalon olvashatók. (www.finland.hu)
Ünnepi fogások minden hónapban
A budapesti Finn Nagykövetség az évforduló alkalmából gasztronómiai élményeket is kínál. Januárban kezdődött el az a sorozat, amelyben havonta rövid videóban mutatják be egy-egy jellegzetes étel elkészítését részletes recepttel. A fogásokat a követség mesterszakácsa, Niko Tähti készíti el, aki fiatal kora ellenére nagy sikereket mondhat magáénak. Niko finomságai a legnagyobb ínyenceket is meggyőzik. – Tartsanak velünk a finn ételek ízletes, letisztult világába! – invitál Petri Tuomi-Nikula nagykövet. Niko Tähti 2016 augusztusában kezdett a nagykövetség mesterszakácsaként dolgozni, és mostanra természetesen már vannak élményei hazánk konyhájáról. – A magyar ételek jóval fűszeresebbek, mint a finnek. A magyarok szeretnek enni, az adagok bőségesek, az étlapon legtöbbször a sertés és a baromfi szerepel. Finnországban a különféle halak számítanak hétköznapi élelemnek, míg Magyarországon hal viszonylag ritkán kerül az asztalra, hiszen nincs a közelben tengerpart. A finn étkezési kultúrát szándékozom bemutatni, de az ételeimben lesz egy csipetnyi Kelet-Európa is – olvasható a nagykövetség honlapján.
A Suomi 100 további programjai:
66. fok északi szélesség, 2017. augusztus 28.–október 2.
Timár József természetfotós lappföldi képei a budapesti Természettudományi Múzeumban. A nagykövetség vándorkiállításával ünnepeljük a Finnországban idén zászlósnappá emelt természet napját (augusztus 26.)
ELEVEN Ősz 2017 – a Bartók Béla úti fesztivál témaországa Finnország, 2017. szeptember 15–17.
A Bartók Béla út Budapest egyik legfelkapottabb galériahelyszíne. A „kreatívok” kedvelt útján 2017-ben már negyedszer szerveznek egész hétvégés utcafesztivált, amikor az üzletek is művészeti központokká válnak. Az esemény során több mint 30 vállalkozás biztosít helyszínt különböző művészeti programokhoz. Az idei rendezvény témája Finnország – ahogy a korábbi években Portugália és Lengyelország volt. További információ: virag.barcza@formin.fi
Tudományos konferencia a Debreceni Egyetemen, 2017 novembere
A konferencia célja a különleges finn–magyar kapcsolatok történetének feltárása, valamint annak vizsgálata, hogyan hatottak ezek a kulturális, gazdasági és társadalmi együttműködésre. A konferencia szervezője a Debreceni Tudományegyetem finnugor tanszéke. További információ: virag.barcza@formin.fi
Ünnepi koncert a függetlenség napja alkalmából, 2017. december 3.
A száz éve független Finnországot a Zeneakadémián ünnepi koncert köszönti, amelynek karmestere Bogányi Tibor. Az esemény azok előtt a magyar zenészek előtt is tiszteleg, akik a finnországi zenei életben és zenepedagógiában nagy szerepet töltöttek be, és bemutatja, hogyan lett Finnország a függetlenség évtizedei alatt a klasszikus muzsika „kicsiny nagyhatalma”. További információ: dora.peregi@formin.fi
Függetlenség-napi fogadás, 2017. december 6.
100 tárgy Finnországból, digitális kiállítás, 2017. január 1.–december 31.
A FinnAgora is részt vesz az intézmények közös, az észtországi Finn Intézet által koordinált kiállítási projektjében. A vándortárlatból digitális változat is készül, amelynek honlapján a bemutatott száz tárgy leírása számos európai nyelven, köztük magyarul is elérhető (www.100objects.fi/magyar).
A magyar fordítás a FinnAgora munkája. Az mutatásához, többek között iskolákban. A kiállítás kurátorai Anna Kortelainen és Pekka Toivanen.
Tapody-Németh Katalin
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Harmincéves a BMX-esek alapkönyve

Harminc éve alkotta meg a magyar BMX kerékpározás alapkönyvét a Kiss L. György és G. Németh György szerzőpáros. A Repülő bicikli azóta a “riderek bibliája”. Az évforduló alkalmából kerékpáros találkozót tartottak a Bikás parkban, amelyen bárki megismerhette az akrobatikus figurákat.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.