Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. csütörtök, Eszter, Eliza

Változóban a bölcsődei ellátások rendszere

Újbuda   |   2017, június 22 - 15:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tanulni jövünk Újbudára! Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Balog Zoltán a bölcsődei rendszer fejlesztéséről szóló programsorozat zárókonferenciáját, ahol a kerület családbarát intézkedései közül külön kiemelte az újbudai módszertan előnyeit.

Az emberi erőforrások minisztere ismertette a 2017-ben bevezetett reformokat, amelyeknek a célja, hogy megalapozzák a család- és munkaalapú társadalmat. A változás leglényegesebb eleme, hogy enyhítettek a jogszabályokon, így a hagyományos bölcsődéken kívül – igazodva az igényekhez – a települések mini, családi és munkahelyi bölcsődéket is létrehozhatnak, ezek finanszírozásához jelentős anyagi forrást biztosít az állam. Balog Zoltán hangsúlyozta: az új intézkedéssel a kormány választási lehetőséget biztosít az édesanyáknak, hogy eldönthessék, otthon maradnak-e a gyerekkel, vagy inkább munkát vállalnak. Jelenleg 47 ezer férőhely van az ország bölcsődéiben. A szaktárca célja az, hogy a jövőben 60 ezer három év alatti gyermek járhasson bölcsődébe.

Novák Katalin család-, ifjúsági- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár a konferencián azt mondta, a tervek kivitelezéséhez, a férőhelyek bővítéséhez négy területen kellett módosításokat végrehajtani. A jogszabályi háttér optimalizálása mellett az infrastruktúra kialakítására, illetve fejlesztésére, a finanszírozás növelésére, valamint a bölcsődei dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésére is kiterjedő döntéseket kellett hozni. Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára arra emlékeztetett, hogy évente több mint 300 milliárd forintot fordít az állam a családok kedvezményeire, idén pedig pluszforrásként 800 millió forintot szánnak mini bölcsődék létrehozására.

Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere a kerület családbarát intézkedései közül kiemelte a helyi Szemünk Fénye Bölcsődét, amely egyben országos módszertani központként is működik. Meglátása szerint nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy családias légkör vegye körül a kicsiket közösségi életük első színterén. Újbuda az intézményi kereten túl a lakókörnyezet folyamatos szépítésével, az infrastruktúra fejlesztésével is igyekszik a családok számára még élhetőbbé varázsolni lakóhelyüket.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.